Program de lucru
 • Luni-Vineri 09:00 - 19:00
  Sambata Inchis
  Duminica Inchis
Date de contact

Nistagmusul

Reprezinta o miscare oscilatoare, involuntara, de du-te-vino a ochilor.
Este important de stabilit daca cauza este o afectiune oculara care afecteaza dezvoltarea vizuala sau motilitatea sau este o afectiune neurologica ( tumori cerebrale, cerebelare, de ventricul IV

Nistagmusul (N) pendular are oscilatiile cu aceeasi velocitate in toate directiile privirii.

 • Nistagmusul in resort are o faza rapida, care defineste N si una lenta in sens contrar.
 • Directia poare fi orizontala, verticala, oblica sau rotatorie.
 • Caracterizat prin frecventa ( nr de oscilatii- unit de timp) si amplitudine ( istanta angulara parcursa la o miscare).

Poate fi insotit de strabism sau nu.
Determinarea acuitatii vizuale (AV) cu face initial binocular si apoi monocular, utilizand un ocluzor translucid in locul ocluzorului negru. Ocluzia totala a unui ochi creste nistagmusul si scade AV.
Nistagmusul congenital poate fi clasificat in senzorial si motor.
N. senzorial este cauzat de reducerea stimulului vizual in afectiuni ale mediilor transparente, retina, macula, nerv optic.
N. motor apare la ochi aparent normali.
Zona neutra, nula, reprezinta pozitia privirii in care N se atenueaza si AV este mai buna. Este situata in directie opusa fazei rapide. Frecvent prezenta in N. motor este rara in N senzorial.
Cand zona neutra nu este situata pe drept-inainte pacientul adopta o pozitie a capului intors sau inclinat spre una din parti ( fixeaza cu ochiul in adductie) cu barbia in sus sau in jos in special cand fixeaza la distanta.
N. periodic alternant este o forma de N. motor in resort, cu o faza activa de 60-90 sec intr-o directie, apoi 10-20 sec se atenueaza, urmat de o faza activa in directie opusa. Pozitia compensatorie alterneaza.
La aproape, AV este frecvent mai buna din cauza convergentei si pozitia vicioasa e absenta.
Tratamentul chirurgical este indicat in N cu pozitie vicioasa in care apare contractura cefei, astenopie sau deficit estetic sau in N cu amplitudine si frecventa mare.

Tratamentul chirurgical urmareste 2 deziderate:

A. Rezolvarea pozitiei compensatorii a capului – mutarea zonei neutre spre pozitia primara

 • S-a folosit in trecut tehnica Kestenbaum-Anderson cu pe cei 4 muschi orizontali, cu un total of 13 mm la fiecare ochi: Recesie MDI 5mm + rezectie MDE 8 mm la un ochi, recesie MDE 7 mm+rezectie MDI 6mm la celalalt ochi. Dezavantajul acestei tehnici este de subcorectie a pozitiei copensatorii, in cazuri cu pozitie vicioasa > 30 grade.
 • Actual, se practica procedura “Large Anderson”, recesia a 2 conjugati: recesie DI 7-10 mm la ochiul
  in adductie + recesie DE 10-12 mm la ochiul in abductie, cu valorile mai mari in torticolis > 30 grade.

Pozitia vicioasa este semnificativ imbunatatita, se obtine ortotropie, reducerea amplitudinii si frecventei N.

 • in N vertical cu pozitie compensatorie cu barba in sus sau in jos se opereaza mm. vertcali;
 • N asociat cu strabism, chirurgia pe ochiul fixator ( recesie-rezectie) adaptata deviatiei corecteaza pozitia compensatorie, iar chirurgia pe ochiul ne-fixator corecteaza deviatia restanta.

B. imbunatatirea AV – in nistagmus senzorial, cu AV scazuta. Se obtine atenuarea N creste AV. Se recomana si in N periodic alternant.
Se practica recesia celor 4 muschi orizontali: Recesia MDI la 12,5-13mm de la limb, recesia MDE 10-12 mm de la insertie.
Se obtine atenuarea N cresterea AV, a timpului de recunoasterea (timpul minim de expunere necesar pentru recunoasterea optotipului).
Nistagmusul dobandit- din boli neurologice si cardiovasculare – poate fi vertical, cu miscari haotice.
Necesita investigare adecvata si tratamentul cauzal.