Strabismul congenital

Vederea nu este complet dezvotata la nastere, ea are nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate.

Iata citeva etape de dezvoltare normala:

  • In prima luna de viata copilul vede imagini mari cum e chipul mamei.
  • Ajungind la 3 luni poate sa priveasca obiecte mai mici cum sunt jucariile sau sa le urmareasca cu privirea in miscare.
  • In primele 2-3 luni de viata pot sa existe modificari de pozitie a ochilor sau miscari ne-sincrone, fara ca aceata sa fie patalogic, anormal.
  • Dupa aceasta virsta, in mod normal, miscarile ochilor sunt paralele si sincrone.

Examinarea oftalmologica la copii incepe cu urmatorul test:

  • Se proiecteaza lumina unei lanterne mici pe suprafata ochilor si se constata daca reflexul luminos care se formeaza pe cornee este situat in centrul pupilei.
  • Apoi se misca lent prin fata ochilor o jucarie atractiva. Daca observam asimetrie in pozitia ochilor la aceste teste e posibil ca vederea sa fie scazuta la un ochi.
  • Apoi acoperim cite un ochi pe rind si urmarim pozitia ochilor la acoperirea si indepartarea obstacolului. Normal axele vizuale ramin paralele. Daca unul din ochi are o miscare de redresare suspicionam prezenta strabismului.

Cind strabismul apare in jurul virstei de 6 luni este denumit STRABISM CONGENITAL. Mai frecvent este strabismul convergent, cind ochiul fuge spre nas.

Apare frecvent la copiii prematuri, la cei greutate mica la natere sau daca au suferit hipoxie perinatala. Riscul este prezent si daca mama gravida fumeaza sau cosuma alcool.

Uneori copilul pare sa priveasca numai cu un ochi iar celalalt ochi este in permanenta deviat. Cel mai probabil vederea lui este foarte scazuta (ambliopie). Rareori fixatia alterneaza adica priveste cind cu un ochi, cind cu celalalt. Gravitatea o constituie lipsa vederii binoculare adica capacitatea de a vedea deodata cu amindoi ochii si perceptia tridimensionala.

Odata constatata prezenta strabismului, copilul trebuie consultat IMEDIAT de catre un specialst oftalmolog pediatru.