Orjelet sau salazion

Orjeletul este un nodul inflamator al pleoapei care este asociat cu o infectie bacteriana. De obicei, aparitia lui este legata de obstructia unei glande sebacee de la marginea pleoapei care se suprainfecteaza. Foarte rar, infectia se poate raspandi catre intreaga pleoapa sau catre alte parti ale fetei. Persoanele care prezinta blefarita au un risc mai mare de a dezvolta orjelete.

In contrast cu orjeletul, salazionul este un nodul inflamator al pleoapei fara infectie asociata.Salazionul este de obicei, mai putin rosu si dureros decat orjeletul dar persista mai mult la nivelul pleoapei.Unele orjelete se transforma in salazioane dupa rezolvarea infectiei dar nu si a inflamatiei.

SIMPTOME

Aparitia unei umflaturi dureroase la nivelul pleoapei care se dezvolta de obicei, in cateva zile.

Durata de aparitie este mai mare de obicei, este mai putin rosu si mai putin dureros la atingere. Uneori poate afecta vederea deoarece prin apasarea exercitata asupra globului ocular determina astigmatism.

TRATAMENT

Un prim pas este igiena riguroasa a marginii pleoapelor cu sampoane sau geluri speciale daca exista o blefarita asociata. Tratamentul local consta in instilarea frecventa de coliruri cu antibiotice si aplicarea de unguente cu antibiotice si antiinflamatoare. Orjeletele foarte mari sau care nu raspund la tratamentul local aplicat necesita incizia lor, pentru a permite evacuarea continutului purulent. De asemenea, salazioanele care au o evolutie indelungata beneficiaza de tratament chirurgical deoarece sansele de rezolutie sunt foarte mici. Drenarea unui orjelet sau salazion se face de regula, cu anestezie locala, in cabinet, exceptie facand interventiile chirurgicale la copii. In urmatoarele zile dupa interventie, este necesara aplicarea locala a unui unguent cu antibiotic pentru a grabi vindecarea. Antibioticele pe cale generala, de obicei sunt prescrise doar in situatia in care inflamatia implica si alte regiuni ale fetei.

Orjelete la nivelul pleoapei superioare

Orjelete la nivelul pleoapei inferioare