Program de lucru
- Luni-Miercuri 09:00 - 18:00
Joi-Vineri 09:00 - 17:00
Sambata Inchis
Duminica Inchis
Date de contact
-
Telefon : 0722.500.935
0372.707.020 - oftalmix@oftalmix.ro
Obstructie de canal lacrimo-nazal
Aproximativ 4% dintre noii nascuti prezinta la nastere si in primul an de viata lacrimare abundenta la unul sau ambii ochi.
Cauza cea mai frecventa a acestei probleme o reprezinta lipsa permeabilitatii canalului lacrimonazal, datorata prezentei unei membrane la capatul terminal al acestui canal (cel prin care, in mod obisnuit, lacrimile sunt conduse de la nivelul ochilor in nas).
Din punct de vedere clinic aceasta problema se poate manifesta prin simpla lacrimare a unuia dintre ochi, secretie abundenta muco-purulenta la nivelul ochiului, sau chiar aparitia unei inflamatii a sacului lacrimal.
In cazul in care observati unul din semnele de mai sus la copilul dumneavoastra este important sa mergeti la un consult oftalmologic cat mai repede, in primul rand pentru a inlatura posibilitatea existentei unei patologii mult mai grave a carei simptomatologii sa fie minime (glaucomul congenital se poate manifesta doar prin lacrimare abundenta) si in al doilea rand pentru a primi sfaturile necesare in vederea tratamentului.
Tratamente:
In peste 90% din cazuri obstructia canalului nazolacrimal se rezolva de la sine in primul an de viata.
Daca simptomatologia este minima si solutia de tratament aleasa de parinte impreuna cu medicul oftalmolog este expectativa, atunci parintii vor primi instructiuni legate de igiena locala oculara necesara si de modul in care trebuie efectuat masajul cailor lacrimale.
Daca pacientul a trecut de virsta de 5-6 luni si simptomatologia persista, sau daca manifestarile obstructiei sunt mai importante, secretia conjunctivala este abundenta , tratamentul consta in dezobstructia mecanica a canalului lacrimonazal.
Interventia se efectuaza in anestezie generala si este de scurta durata. Se introduce o sonda speciala de cai lacrimale si se rupe membrana, apoi se fac spalaturi cu antibiotice.
Daca se asteapta prea mult, sau daca simplul sondaj nu rezolva obstructia, calea lacrimala va fi protezata cu un tub de silicon ce va fi pastrat pentru o perioada de 2-3 luni. Acelasi tratament se aplica pentru adulti.
Cand nici aceasta procedura nu se dovedeste a fi o solutie, se poate efectua o operatie endoscopica, prin nas de catre medicul ORL. Prin aceasta metoda se creaza o comunicare intre sacul lacrimal si nas.
Explicații video despre obstrucția de canal lacrimonazal Masajul căilor lacrimale înfundate