Miopia

Miopia este ametropia in care imaginea obiectelor se formeaza intr-un focar in fata retinei.

In mod frecvent miopia este data de alungirea axului antero-posterior al globului ocular.

In miopia mica exista numai o scadere a vederii pentru distanta, iar pentru aproape vederea este buna.

In miopiile mari vederea este diminuata atat pentru departe, cat si pentru aproape.

In perioada de crestere a copilului, de regula miopia se accentueaza, evolutia fiind legata cresterea globului ocular si implicit a axului antero-posterior al ochiului.

Exista 3 forme de miopie:

  • Miopia scolarului sau juvenila, care apare la copii de 5-10 ani si progreseaza pana la varsta adulta (este cea mai frecventa);
  • Miopia adultului, care apare la 16-19 ani, creste putin si se stabilizeaza in general sub 2D;
  • Miopie congenitala - apare la nastere, este progresiva si are valori mari de dioptrii.

Atat mostenirea genetica, cat si mediul au rol in aparitia si dezvoltarea miopiei.
Cresterea timpului petrecut la aproape in timpul cititului sau al utilizarii ecranelor digitale, precum si reducerea timpului petrecut in aer liber sunt factorii frecvent incriminati.

Corectia optica

  • Se prescriu ochelari conform valorii totale sferice si cilindrice masurata dupa cicloplegie (picaturi), pentru a asigura o buna acuitatae vizuala;
  • Se evita subcorectia mai mare de 0,50 D pentru ca s-a dovedit ca este factor de progresie in miopie;
  • Sunt recomandate controale la interval de 6-12 luni;
  • Se prescriu lentile de contact soft in miopii mari, in special pentru activitati sportive, de preferat de tipul lentiel de o zi (daily).

In mod frecvent, miopia este data de alungirea axului antero-posterior al globului ocular.Din punct de vedere al simptomelor, in miopia mica exista numai o scadere a vederii pentru distanta, iar pentru aproape vederea este buna. In miopiile mari vederea este diminuata atat pentru departe, cat si pentru aproape. In perioada de crestere a copilului, de regula miopia se accentueaza, evolutia fiind legata cresterea globului ocular si implicit a axului antero-posterior al ochiului.Pentru tratament trebuie consultat un medic specialist oftalmolog, care va indica ochelarii necesari in raport cu gradul miopiei.De asemenea, se va indica o alimentatie bogata in proteine si vitamine, evitarea eforturilor, precum si o igiena a cititului, pastrandu-se distanta de la carte de 35 cm si cu o iluminare corespunzatoare.