Inflamatii ale ochiului

Inflamatia la nivelul ochiului are ca principal semn clinic inrosirea acestuia. Oricare ar fi cauza inrosirii globului ocular este importanta vizita la oftalmolog, deoarece unele dintre inflamatiile oculare pot avea urmari grave asupra functiei vizuale.

Episclerita

Episclerita este a afectiune inflamatorie a episclerei. Aspectul clinic este de inrosire a ochiului de obicei sectoriala, insa poate fi si difuza. De obicei este unilaterala. Episclerita este mai frecvent intalnita la femei.

Senzatiile pacientului in cazul episcleritei sunt uneori inexistente, alteori exista o senzatie de corp strain, de discomfort si foarte rar de durere.

Vederea nu scade in timpul episoadelor de episclerita. Cauzele episcleritei sunt nespecifice. In general episoadele de episclerita dureaza 10-21 de zile fara tratament. Episoadele tind sa se repete la acelasi ochi.

Sclerita

Este o inflamatie a sclerei (invelisul alb al ochiului). Este mult mai rar intalnita decat episclerita.

Sclerita poste imbraca mai multe forme, unele usoare, localizate ce se remit chiar fara tratament, altele difuze ce se pot complica chiar cu pierdere vederii la ochiul respectiv, in ciuda tratamentului. Sclerita este insotita de durerea globului ocular.

Uveita

Este o inflamatie a unora dintre structurile intraoculare (iris, corp ciliar, choroida). Inflamatia poate fi doar anteriora, caz in care se mai numeste si iridociclita.

Simptomatologia consta in:

  • Inrosirea ochiului- tenta usor violacee, inrosirea predomina in jurul corneei;
  • Ochiul poate fi dureros sau nu;
  • Pacientul este fotofobic;
  • Vedere este de cele mai multe ori scazuta, sau incetosata.

Cauze

Cauzele sunt multiple: boli autoimune, infectii cu virusuri, bacterii, paraziti, etc. Cauza ramane uneori necunoscuta in ciuda multiplelor investigatii.

Tratamente

Tratamentul este local si general. De cele mai multe ori episoadele se remit complet. Afectiunea tinde sa se repete.