Program de lucru
 • Luni-Vineri 09:00 - 19:00
  Sambata Inchis
  Duminica Inchis
Date de contact

Masurarea refratiei la copii

Masurarea corecta a refractiei se face dupa instilatii cu Ciclogyl 1%, 1 pic x 2 la interval de 5-10 min si masuratoare dupa 45-60 min sau cu Atropina 1% de 2x/zi, 4 zile consecutive si masuratoare in a patra zi dupa o ultima institatie dimineata. Este recomandata la copii cu corectie optica totala care mai au esotropie restanta. Masurarea se realizeaza cu:

 1. Autorefractometru computerizat fix;
 2. Autorefractometru computerizat mobil;
 3. Retinoscopie.

Retinoscopie

Este o metoda obiectiva de determinare a dioptriilor bazata pe masurarea reflexului luminos din pupila. Deriva din vechea tehnica de skiascopie.

Este utila pentru masurarea copiilor mici care nu colaboreaza la masurarea cu autorefractometrul. De asemenea ofera detalii despre claritatea mediilor oculare.

Lumina este proiectata in ochi si retina reactioneaza ca o oglinda, practic ca o a doua sursa luminoasa care emite un reflex luminos vizibil in pupila.

Retinoscopia statica

Examinarea se face in camera intunecata. Cel mai utilizat este retinoscopul cu fanta (exista si cu spot) care permite neutralizarea separata a meridianelor principale, stabilirea axului de astigmatism si este mai usor de urmarit miscarea reflexului luminos. La skiascopie se urmareste miscarea umbrei.

Examinatorul apreciaza forma, miscarea si luminozitatea reflexului.

Cu cat reflexul este mai luminos si miscarea mai rapida, viciul de refractie este mai mic.

0.1 Examinarea fara cicloplegie cu retinoscopul fixat in pozitia cu efect de oglinda plana. Pentru oftalmoscopul Welch-Allyn, manseta retinoscopului este in pozitia de jos.

Examinatorul sta in fata pacientului (eventual copilul este tinut in bratele parintelui) la o distanta de 67 cm si se aplica corectia de ( – 1.50 D) la valorea masurata sau 50 cm (- 2 D).

Pacientul priveste la distanta pentru relaxarea acomodatiei.

0.1 Fanta retinoscopului este proiectata initial vertical. Daca reflexul luminos din pupila are aceeasi grosime si directie in centru si in periferie, nu exista astigmatism oblic.

 • Daca reflexul se misca in aceeasi directie cu miscarea fantei, in acest ax exista hipermetropie, emetropie sau miopie sub – 1.50 D.

Se plaseaza lentile in fata ochiului incepand cu + 1 D, succesiv crescatoare cu 0.50 pana se obtine neutralizarea meridianului (nu se mai observa miscarea reflexului la miscarea fantei).

 • Se misca fanta orizontal pe diametrul pupilar si se observa miscarea reflexului in axul vertical.

0.2 Se roteste fanta orizontal si se misca vertical, se observa miscarea reflexului in axul orizontal.

Rezultate: daca neutralizarea s-a produs cu:

 • Lentila de +1.50 D pe in ambele meridiane la distanta de examinare de 67 cm sau + 2 D distanta de examinare de 50 cm): emetropie;
 • Lentila pe plus > +1.50: hipermetropie.

Din valoarea lentilei care neutralizeaza meridianul se scad 1.50 D:

 • Miopie: neutralizare cu;
 • Lentila pe plus < +1.50;
 • Nici o miscare, fara nici o lentila interpusa, miopia este de -1.50;
 • Daca reflexul se misca in directie opusa: miopie peste – 1.50 D.

La valoarea lentilei care neutralizeaza meridianul se adauga 1.50 D

 • Astigmatism: sunt 2 metode de măsurare
 • 1. Initial se neutralizeaza un meridian principal, apoi se adauga lentile pe plus sau minus pana celalalt meridian principal este neutralizat.

  2. Se continua cu adaugarea lentilelor pana cand al doilea meridian principal este neutralizat. Valoarea astigmatismului este diferenta intre valoarea lentilelor care neutralizeaza cele 2 meridiane.

Axul astigmatismului: se roteste fanta pana cand coincide cu axul reflexului si se identifica 2 meridiane principale. Pentru mai multa precizie, dupa stabilirea refractiei aproximative, se repeta rotirea fantei pe 45° in jurul axului gasit initial si se compara latimea reflexului in cele 2 pozitii. Daca axul initial nu e corect, exista diferente de latime a reflexului. Daca s-au folosit lentile pe plus, se roteste fanta spre zona mai ingusta pana latimea reflexelor devine egala sau in directie opusa, daca s-au folosit lentile pe minus.

Examinarea dupa cicloplegie

Se foloseste acelasi procedeu, doar ca acomodatia a fost inhibata si se masoara astfel valoarea reala a refractiei.

Se aplica aceeasi formula, la distanta de examinare de 67cm se scad 1.50 D la hipermetropi sau se adauga 1.50 D la miopi.

Retinoscopia dinamica

Este folosita pentru masurarea acuratatii acomodatiei.

Pacientul fixeaza la un obiect la 25-30 cm. Examinatorul priveste prin lentila retinoscopului.

 • Daca nu observa nici o miscare, acomodatia ochiului este normala;
 • Miscarea este in aceeasi directie, exista acomodatie excesiva;
 • Miscarea este in directie opusa, exista acomodatie sub normal.

Valori normale: 0 – 0.75.