Program de lucru
 • Luni-Vineri 09:00 - 19:00
  Sambata Inchis
  Duminica Inchis
Date de contact

Studiul vergentelor si acomodatiei

Masurarea puterii de convergenta se face prin masurarea punctului proxim de convergenta.

Masurarea punctului proxim de convergenta.

Examinatorul apropie treptat spre pacient un obiect mic, de la distanta de 40 cm.

Metoda obiectiva de masurare: pacientul fixeaza obiectul si examinatorul noteaza la ce distanta se observa ruperea fuziunii (un ochi fuge in divergenta). Valoarea normala este de 8-10 cm.

Metoda subiectiva: pacientul anunta cand imaginea obiectului se dubleaza, dar acest reper este variabil, uneori apare supresie la un ochi si nu se percepe diplopia.

In insuficienta de convergenta, punctul proxim de convergenta este peste 9 cm. Pacientii prezinta diplopie intermitenta la aproape, astenopie, cefalee, uneori apare exoforie la aproape, dar poate co-exista si cu esoforie.

Acomodatia

Punctul proxim si distal de acomodatie reprezinta distanta cea mai mica si respectiv mai mare la care un obiect poate fi vazut clar.

Masurarea acomodatiei se face in dioptrii. 1 D de acomodatie corespunde la o distanta focala de 1m. Masurarea ei se face raportat la distanta de examinare.

Amplitudinea de acomodatie. Exista 2 metode de masurare:

 • Pacientul poarta corectia optica de distanta, Se plaseaza o rigla pe nasul pacientului (RAF rule). Pe rigla se gaseste un cursor cu litere, pacientul priveste spre litera cea mai mica pe care o percepe. Se misca incet cursorul de la distanta spre nas. Pacientul anunta cand cursorul nu mai poate fi vazut clar si rezultatul se citeste in cm. Este valoarea punctului proxim de acomodatie. Se mai apropie putin cursorul si apoi se indeparteaza de ochii pacientului, se noteaza cand devine iarasi clar. Amplitudinea de acomodatie este media intre aceste 2 valori.

Testul se mai poate face utilizand figura lui Duane, care se apropie pana linia de mijloc se estompeaza. Se poate determina binocular si monocular.

 • Pacientul priveste la cele mai mici caractere vizibile de pe optotipul de distanta, se adauga lentile cu minus, progresiv, pana cand scade claritatea. Valoarea acestei lentile este echivalentul amplitudinii de acomodatie. Valoarea normala este functie de varsta. Ex 30 ani este 9.50 D, la 40 ani 6.50, 50 ani 3.50.

Raportul AC/ A

Acomodatia si convergenta sunt in raport constant una cu cealalta. Acest raport este definit ca fiind raportul:

 • AC/A= Convergenta acomodativa /Convergenta, reprezinta cantitatea de convergenta acomodativa / dioptrie de acomodatie.
 • Valoarea acestuia este innascuta. Valoarea normala este de 3.5- 5.1/1, adica 3 sau 5 D de convergenta sunt produse de 1 D de acomodatie. Raportul AC/C mare poate declansa esotropia.

Masurarea raportului AC/ A este utila in esotropia cu exces de convergenta si in a diferentia exotropia reala de cea intermitenta simulata. Se folosesc doua metode de masurare:

 1. Metoda gradientului
  • Cu lentile concave: Se pun – 3 D sf in rama de proba peste corectia optica, pacientul fixeaza la distanta, se masoara deviatia strabica prin cover-test cu prisme
  • Raportul AC/ A = deviatia cu lentile – deviatia de baza/ valoarea lentilei de testare.

   Ex: deviatia cu – 3 sf este 25 DP baza temporal, deviatia fara lentile este 4 DP baza temporal AC/A= +25 –( + 4) / 3 = 7:1

  • Cu lentile convexe: Se pun + 3 D sf, pacientul fixeaza la aproape, se masoara deviatia strabica la aproape. Daca nu poate relaxa acomodatia cu + 3 D, se poate folosi lentila de + 2 sau + 1.
  • Raportul AC/ A = deviatia cu lentile – deviatia de baza/ valoarea lentilei.

   Ex: deviatia cu + 3 sf este 35 DP baza nazal, deviatia fara lentile este 10 DP baza nazal AC/A= – 35 – ( -10 ) / 3 = 15:1, valoare mare

 2. Metoda heteroforiei
 3. Distanta interpupilara (in cm) + (deviatia strabica la aproape – deviatia strabica la distanta) / nr de dioptrii de acomodatie (3,33 D pentru examinarea la aproape la 30 cm).