Hipermetropia

Hipermetropia este defectul de refractie in care focarul se formeaza nu pe retina, ci in spatele acesteia. In mod constant este intalnita in copilarie, cand ochiul nu este complet dezvoltat.

Hipermetropia poate ramane multa vreme nedescoperita. Cand exista, apar semne de oboseala oculara (astenopie de acomodare) cu dureri de cap (cefalee) dupa o lectura prelungita, dureri si congestii oculare dupa eforturi oculare, care ne fac sa o banuim.

Aceste simptome oculare se datoreaza faptului ca hipermetropul face eforturi de acomodatie (de punere la punct a imaginii clare) si cand priveste la distanta si cand priveste aproape, incercand prin aceasta sa corecteze o parte sau intregul defect de refractie.

Medicul specialist oftalmolog va determina gradul de hipermetropie in mod obiectiv si va indica corectia necesara cu ochelari cu lentile convergente adica de "plus" necesare in raport cu varsta si gradul ametropiei, pentru fiecare caz in parte.Purtarea ochelarilor face sa dispara toata fenomenele de oboseala oculara, sa dea o imagine clara, odihnitoare si un echilibru al intregului organism.