Conjunctivita

Conjunctivitele sunt afectiuni inflamatorii ale conjunctivei - de cauza variabila:bacteriana, virala, alergica. Se prezinta sub numeroase forme clinice, de la o inflamatie usoara, cu manifestari discrete pana la inflamatii foarte grave datorita complicatiilor pe care le pot produce. Simptomele subiective sunt:mancarime, senzatie de corp strain, usturime, senzatie de arsura, uneori usoara fotofobie.Obiectiv, se constata inrosirea ochiului prin dilatarea vaselor de sange ale conjunctivei, secretie conjunctivala, hiperlacrimare.

Majoritatea conjunctivitelor sunt de natura infectioasa. Unii pacienti fac infectia in urma unui contact cu rude sau colegi ce prezinta conjunctivita, direct sau prin intermediul unor obiecte infectate (perna,prosop,batista). Altii au contacte cu bolnavi suferinzi de infectii ale cailor respiratorii superioare. Foarte putini contracteaza boala prin intermediul apei infectate din piscine, bazine de inot.

CONJUNCTIVITA BACTERIANA

Pacientul prezinta prurit, senzatie de corp strain, senzatie de intepaturi sub pleoape, lacrimare. Obiectiv, se caracterizeaza prin ochi rosu care poate fi asociat cu edemul (umflarea) pleoapelor, secretie conjunctivala mucoasa sau purulenta, lipirea pleoapelor dimineata, ganglioni preauriculari mariti de volum.

Vederea nu este afectata.Tratamentul conjunctivitelor bacteriene se face cu antibiotic care se administreaza local sub forma de colir sau unguent oftamic in sacul conjunctival inferior. La recomandarea oftalmologului se poate realiza examenul secretiei conjunctivale iar alegerea antibioticului se va face in functie de rezultatul antibiogramei. Nu se vor aplica comprese oculare umede sau pansament pe ochiul cu secretie, aceasta putand antrena agravarea bolii prin stagnarea si dezvoltarea germenilor ca intr-un mediu de cultura.

CONJUNCTIVITA VIRALA

Este determinata de obicei de adenovirus. Ea poate aparea in cadrul unei infectii respiratorii superioare, insotita de febra, dureri de cap, ganglioni preauriculari mariti. Bolnavul prezinta de obicei, inrosirea ambilor ochi, secretie conjunctivala apoasa. In unele cazuri, este afectata si corneea, producandu-se scaderea acuitatii vizuale care poate dura luni de zile. Tratamentul se face simptomatic.

CONJUNCTIVITA ALERGICA

Apare datorita unei sensibilizari anormale a conjunctivei la anumiti factori numiti alergeni: polen, pene, alimente, cosmetice, medicamente. Conjunctiva poate fi interesata izolat sau in acelasi timp cu pielea sau alte mucoase(rinita). Debutul este brusc, cu senzatie de mancarime, intepaturi, congestie conjunctivala, secretie filamentoasa dar redusa. Pielea pleoapelor poate avea un aspect eczematos caracteristic. Tratamentul se face cu antihistaminice, corticosteroizi. Se va cauta depistarea si eliminarea alergenului in cauza.

PREVENIREA CONJUNCTIVITELOR

Conjunctivitele fiind in general, boli contagioase, impun anumite masuri profilactice. Masurile de protectie individuala urmaresc ca secretia infectanta sa nu ajunga in contact cu ochiul sanatos; se vor lua masuri igienice elementare (curatenie, spalarea mainilor, utilizarea individuala a prosopului, pernei, cearsafului). Pentru evitarea aparitiei conjunctivitei alergice, se recomanda evitarea alergenilor (aspirarea si stergerea prafului din casa, aerisirea camerelor).