Ce trebuie să știți despre Cataractă

Dacă aveți persoane apropiate, rude sau membri ai familiei care suferă de cataractă, iată câteva informații esențiale pe care ar trebui să le cunoașteți.

Ce este Cataracta?

Cataracta reprezintă opacifierea lentilei ochiului, cunoscută sub numele de cristalin. Cristalinul are rolul de a focaliza vederea pe retină. Primele semne ale cataractei includ scăderea acuității vizuale și vederea încețoșată. Alte simptome pot fi vederea dublă, halouri în jurul luminilor și o sensibilitate anormală la lumină.

Tratamentul Cataractei

Vestea bună este că, în prezent, cataracta poate fi tratată eficient printr-o operație simplă. Operația de cataractă se realizează cu ajutorul aparaturii moderne, utilizând ultrasunetele. Este o intervenție rapidă, care durează maxim jumătate de oră, și are loc de obicei în ambulatoriu, fără a necesita internare sau analize complexe. Anestezia utilizată este locală, administrată fie prin injecție, fie sub formă de picături oculare. Recuperarea postoperatorie este scurtă, cu condiția ca pacientul să urmeze sfaturile medicului curant.

Screening și Consult Oftalmologic

Pentru a diagnostica cataracta, este necesar un consult oftalmologic complet. Persoanele de peste 60 de ani pot avea și alte afecțiuni oculare asociate, care pot influența rezultatul postoperator. La Clinica Oftalmix din București, dispunem de aparatură modernă pentru a efectua consulturi complete atât ale polului anterior, cât și ale polului posterior al ochiului. Consultația inițială se face fără picături, după care se administrează picături pentru a examina fundul de ochi. Dacă este necesar, se efectuează și alte analize suplimentare pentru a evalua starea retinei și a nervului optic.
Un aspect esențial al consultului înainte de operația de cataractă este măsurarea tensiunii intraoculare. Acest lucru este important deoarece, la vârste înaintate, glaucomul și cataracta legată de vârstă au o incidență mai mare.

Concluzie

Cataracta este o afecțiune comună, dar tratabilă, cu o intervenție chirurgicală simplă și eficientă. Dacă observați simptomele descrise, este important să vă programați la un consult oftalmologic complet pentru a evalua starea ochilor și pentru a discuta opțiunile de tratament. Consultați un medic oftalmolog pentru îndrumare și suport în gestionarea acestei afecțiuni.