Ambliopia

Ambliopia, numita si "ochiul lenes" reprezinta o scadere a acuitatii vizuale (AV) la un ochi sau la ambii. Este datorata unei experiente vizuale anormale survenite in prima perioada a vietii, fara o cauza organica.

Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi sau cu ambii.

De aceea este necesar consultul oftalmologic la varsta cat mai mica, chiar sub varsta de un an, chiar daca aparent nu se observa nimic deosebit.

In functie de cauza, exista mai multe tipuri de ambliopie:

cea mai frecventa, atunci cand pacientul prefera sa fixeaza cu un ochi. Apare o competitie sau o inhibitie la nivel cortical care duce la dominanta centrilor corticali ce corespund ochiului fixator.

    (Diferenta de diotrii intre ochi) determina diferenta de claritate intre cele 2 imagini ( diferenta de 1-2 D in hipermetropie si in astigmatism, > 6 D in miopie) si partial prin competitie sau o inhibitie ca la ambliopia strabica. Uneori nu apare strabism si astfel detectarea este tardiva. De multe ori este suficienta corectia optica (purtarea ochelarilor). Daca nu s-a corectat ambliopia in 2-3 luni, se continua cu ocluzia ochiului bun.

    Este bilaterala, apare in vicii de refractie mari, hipermetropie > 5 D si miopie >10, astigmatism > 2. De multe ori este suficienta corectia optica. Daca nu s-a corectat ambliopia in 2-3 luni, se continua cu ocluzie alternanta.

    Uni sau bilaterala, produsa prin obstructia axului vizual ctnd exista: cataracta congenitala, opacitati corneene, hemoragii vitreene, ptoza palpebrala, ocluzie exagerata. O opacitate cristaliniana de 3 mm, sub varsta de 6 ani poate produce ambliopie severa. Dupa 6 ani, cataracta polara posterioara sau lamelara produce ambliopie usoara.

    scaderea AV poate fi organica, prin leziunea in sine, dar si functionala, prin ambliopia dezvoltata in urma experientei vizuale anormale induse de leziunea organica.

Cauze:

Afectiuni congenitale sau dobandite precoce ale retinei sau nervului optic care pot interfera cu dezvoltarea normala a functiei vizuale, nistagmus cu AV slaba, acromatopsie. Determinarea AV trebuie atent realizata atunci cand suspicionam prezenta ambliopiei. Testele de vedere binoculara sunt utile pentru a detecta preferinta de fixatie cu un ochi.

Dupa nivelul AV, ambliopia este:

  • usoara > 0,3 (>20/60);
  • moderata: 0,1- 0,3 (20/200-20/60);
  • severa: VA < 0,1 (< 20/200).

Tratamentul ambliopiei

Ocluzia este tratamentul de gold-standard in tratamentul ambliopiei. Ritmul ocluziei se stabileste in functie de profunzimea ambliopiei, varsta, rezultate. Dupa tratamentul ambliopiei, tratamentul de mentinere al AV este obligatoriu

    (Pe toata durata orelor cand copilul este treaz) este cea mai buna metoda pentru toate tipurile de ambliopie. Urmarirea se face la interval de o saptamana/an de varsta. Este indicata cand exista strabism cu preferinta de fixatie. Unii autori recomanda ocluzia totala minus 1-2 ore pentru a evita ambliopizarea ochiului bun.

    Urmarirea se face dupa interval de 1 saptamana/numar de ani de varsta (la o saptamana la copilul sub 1 an sau parintii sunt instruiti sa anunte schimbarea fixatiei).

    (Intre 2-6 ore/zi), 2-3 h/zi pentru ambliopia usoara, 6 h/zi pentru medie sau severa, sau in amblipia strabica cand fixatia devine alternanta pentru a stabiliza rezultatul.

Presupune ocluzia fiecarui ochi alternant cu scopul este de a preveni aparitia ambliopiei la ochiul ocluzat. Dezavatajul este ca prelungeste perioada tratamentului prin ocluzie si este mai putin folosita.

ambliopia1

    Poate fi folosit in ambliopie cu AV>20/100, la copiii care refuza ocluzia. Se poate asocia cu ocluzie partiala, permite fuziunea binoculara periferica.

    Limitele tratamentului: daca AV < 20/100 metoda nu este eficienta, efectele adverse sunt: midriaza cu fotofobie, reactii alergice, efecte sistemice

    Se face cu lentile convexe/concave la ochiul bun pentru distanta ce induc un viciu de refractie si scad AV la ochiul bun cu cel putin 2/10 fata de ochiul ambliop (de ex +3 sf peste corectia optica la ochiul bun) + ocluzie partiala pentru activitati la aproape. Dezavantajul este ca relaxeaza cu timpul acomodatia si devine ineficienta

    Regimul de purtare a ochelarilor cu penalizare sau cu filtre este de 4:1 la 5 ani, 5:1 la 6 ani sau 6:1 peste 6 ani. Cu cat tratamentul incepe mai repede, rezultatele sunt mai rapide si mai bune. La copilul mic, ocluzia totala timp de 1-2 saptamani poate rezolva ambliopia; la un copil scolar cu ambliopie medie care poarta ocluzia doar cateva ore, tratamentul trebuie continuat mai mult de 1 an.