PARALIZIA DE NERV VI

Este cea mai frecventă paralizie dobândită de nerv oculomotor. Datorită traseului lung al nervului oculomotor extern creşterea presiunii intracraniene de orice cauză poate determina afectarea lui. În funcţie de vârstă, afecţiunile implicate cel mai frecvent în producerea acestei paralizii pot varia. La adulţi cauzele cel mai des întâlnite sunt reprezentate de hipertensiune, diabet, ateroscleroză şi mai rar traumatisme, iar la copii traumatismele urmate de neoplazii şi hidrocefalie.

Clinic se prezintă ca o paralizie a muşchiului drept extern, cu esotropie, deficit de abducţie şi diplopie orizontală. Simptomul care determină prezentarea de urgenţă la consult este diplopia instalată brusc ce determină apariţia unei poziţii compensatoare a capului (capul întors spre ochiul cu paralizia).

Măsurarea deviaţiei oculare se face în poziţie primară, în poziţie compensatoare şi în privirea laterală, în timp ce pacientul fixează cu ochiul sănătos. Incomitenţa orizontală este o trăsătură caracteristică, esotropia fiind mai mare în câmpul de acţiune al muşchiului paralizat. Diferenţierea parezei (cu funcţionare parţială a muşchiului drept extern) de paralizie se face prin observarea abducţiei care se notează de la 0= abducţie  normală la – 1= reducere uşoară  (75 % din abducţia normală), testul ducţiilor forţate, analiza velocităţii sacadice.

Urmărirea pacienţilor include o evaluare completă a factorilor de risc, examen neurologic completat de CT, RMN sau puncţie lombară şi examene de laborator ce includ hemoleucograma, teste tiroidiene, anticorpi antinucleari, VDRL, etc.

Tratamentul medical este indicat minim 6 luni în paraliziile recente, timp în care se evaluează continuu mărimea esotropiei şi nivelul acuităţii vizuale. El constă în ocluzia ochiului afectat pentru dispariţia diplopiei sau alternant pentru a evita instalarea ambliopiei la copil. Pentru deviaţii mici se pot folosi prisme Fresnel ce se adaugă pe lentila ochelarilor. Injectarea de toxină botulinică în muşchiul antagonist previne contractura acestuia şi creează o arie de vedere binoculară în perioada de urmărire. Mulţi pacienţi pot prezenta remisiuni spontane în special dacă paralizia este cauzată de diabet. Folosirea toxinei botulinice scade riscul de ischemie anterioară postoperator prin reducerea numărului de muşchi operaţi sau poate fi tratament unic în 25-30% din cazuri (pareze cu recuperarea funcţiei muşchiului drept extern).

Tratamentul chirurgical este indicat la minim 6 luni de la debut. Scopul tratamentului este de a crea o arie de vedere binoculară centrată la nivelul poziţiei primare. Strategia chirurgicală diferă în funcţie de gradul de deficit. Dacă există un grad de funcţionare a muşchiului drept extern, intervenţia indicată este de recesie – rezecţie, care poate fi combinată cu recesia muşchiului drept intern contralateral dacă deviaţia este mai mare de 40 DP. În paralizii intervenţia de elecţie este reprezentată de transpoziţia muşchiului drept superior şi a muşchiului drept inferior la nivelul inserţiei muşchiului drept extern asociată cu injectarea de toxină botulinică sau cu recesia muşchiului drept intern ipsilateral. Transpoziţia de tendon întreg a muşchilor verticali creşte riscul de ischemie anterioară mai ales la persoanele în vârstă sau cu patologii vasculare preexistente și în aceste situaţii este preferată transpoziţia parţială.

În concluzie, abordarea corectă a tratamentului necesită diferenţierea exactă a parezei de paralizie. Rezecţia muşchiului drept extern în paralizii trebuie evitată pentru că creşte riscul de ischemie anterioară la pacienţii la care, ulterior este necesar transferul muscular. Este importantă identificarea pacienţilor cu risc crescut de ischemie anterioară la care injectarea de toxină botulinică poate înlocui recesia  muşchiului drept intern iar transpoziţia parţială este preferată în locul celei de tendon întreg.

 

                                                                                                                   Dr Irina Velcea

                                                                                                                     Medic primar oftalmolog

                                                                                             Clinica oftalmologică OFTALMIX SOP

                                                                                                                          www.oftalmix.ro