Oboseala oculară

Progresul tehnologic evident în ultimii ani a dus la uşurarea muncii de acasă şi de la birou,dar în acelaşi timp folosirea intensivă a computerului sau a ecranului TV poate fi o sarcină dificilă pentru ochii dumneavoastră. Activitați precum lucrul la computer,cititul perioade extinse sau jocurile video practicate timp îndelungat pot determina oboseala ochilor şi vedere în ceață datorită “oboselii acomodației”.

Iată câteva reguli simple pentru a evita apariția acesteia:

1.Încercați să variați sarcinile de lucru astfel încât ochii să privească la distanțe diferite.Când lucrați de aproape perioade lungi de timp pot apărea spasme care dau vedere in ceață şi dureri oculare.Amintiți-vă să luați pauze şi să priviți la distanță, de exemplu pe fereastră sau în celălalt capăt al încaperii.

2.Putem spune de obicei când cineva petrece multe ore în fața monitorului computerului -de obicei apare sindromul de ochi uscat (ochi roşii,iritati) prin reducerea frecvenței clipitului.Cercetătorii au găsit că poziția mai joasă a monitorului creşte secretia lacrimală şi reduce senzația de oboseală musculară la nivelul gâtului.Medicul oftalmolog vă poate prescrie lacrimi artificiale care vor creşte confortul ochilor şi ameliora senzația de uscăciune.De asemenea ,este bine ca periodic să faceți conştient un efort de a clipi.

3.Dormiți suficient. Oboseala duce la tulburări de vedere. Pentru a diminua cearcănele şi roşeața ochilor încercați să adormiți cu o oră mai devreme decât de obicei şi să beți multe lichide.

4.Dieta este bine să fie bogată în alimente care au un conținut mare de vitamina A (morcovi,citrice,caise,galbenuş de ou).

5.Evitați excesul de alcool, soare şi încercați să nu fumați.

6.Protejați-vă ochii de praf. Praful poate determina apariția unor conjunctivite bacteriene sau alergice care se vor traduce prin înroşirea ochilor şi apariția unei senzații de disconfort ocular (usturime,mâncărime,senzație de corp străin)

7.Faceți controale oftalmologice regulate ,cel puțin o dată pe an dacă purtați ochelari sau lentile de contact.Mici defecte de refracție necorectate, în condițiile unei solicitări vizuale intense, pot determina o senzație de disconfort, de la usturimea ochilor până la vederea în ceață şi dureri oculare.