Efectul nociv al radiațiilor UV asupra sănătății ochilor

Radiațiile ultraviolete (UV) sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiațiile lumini percepute de ochi. Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între lungimile de undă 1 – 380 nm.

Ele sunt cauza celor mai multe leziuni oculare din spectrul radiațiilor luminoase.

Ozonul din atmosferă filtrează majoritatea radiațiilor cu lungime de undă sub 290 nm. Deteriorarea acestui strat face să venim în contact cu o cantitate mai mare de raze UV decât în trecut. Între 1 și 3 % din razele UV ajung totuși la nivelul solului.

Studii recente arată că expunerea la UV în timpul unei zile de vară cantitatea de UV este dublă între orele 8-10.00 și 14-16.00 și oricum mai mare decât în restul zilei în intervalul 8-16.00.

Expunerea de scurtă durată la soare rareori cauzează leziuni oculare.

În timpul expunerii prelungite la soare, pe cornee ajung radiații UV în cantități mai mari și provoacă leziuni ale primului strat de celule.

Cornea este prima structură a suprafeței anterioare a ochiului și este transparentă. Ea absoarbe cea mai mare parte a razelor UV. Efectele nocive aspura corneei sunt cumulative, uneori se poate produce chiar arsură corneană sau fotocheratită care se manifestă cu dureri accentuate și scăderea temporară a vederii.

Așa se întâmplă în timpul eclipselor de soare cînd oamenii privesc mai mult spre soare, lângă suprafața apei sau iarna, când zăpada reflectă 80/% din radiația UV și practic, aproape se dublează expunerea,

În ariile geografice cu mult soare expunerea prelungită poate cauza leziuni cronice pe suprafața conjunctivei , primul strat al suprafeței ochiului situat în jurul corneei, acoperă suprafața ochiului și fața internă a pleoapelor. Aceste leziuni sunt: piguecula (depozit alb-gălbui pe conjunctiva), pterigionul (țestut inflamator care pleca din conjunctivă și acoperă treptat cornea) sau chiar tumori ale conjunctivei (carcinom epidermoid).

Și radiațiile UV provenite din surse artificiale pot provoca arsuri pe suprafața ochiului: expunerea prelungită la solar, lampi fotografice, lampi cu halogen, procedurile de sudură.

Deși radiațiile UVB (cu lungime de undă de 320 nm) sunt absorbite în marea lor majoritate de către structurile anterioare ale ochiului (cornea și umorul apos) o mică parte atinge suprafața anterioară a cristalinului și produc leziuni.

Cristalinul este o componentă a ochiului situată în spatele irisului, transparentă, cu forma unei lentil biconvexe. Rolul principal al cristalinului este optic, de a concentra radiațiile luminoase pe retină, unde se găsesc celulele vizuale.

Deși procesele regenerative sunt active în primele straturi ale cristalinului și oferă protecție, în profunzimea cristalinului aceste mecanisme lipsesc.

Radiațiile UVA (cu lungime de undă între 320 și 400 nm) pătrund și mai profund decât UVA, intervin în procesele oxidative și denaturează ireversibil proteinele și lipidele membranare din cortexul profund și nucleul cristalinian. Proteinele cristaliniene devin insolubile și cristalinul îșî pierde transparența și apare cataracta.

Cel puțin 10 % dintre cataracte sunt atribuite efectului nociv al razelor UV.

Radiația solară intensă este toxică și pentru retină. Retina este o structură oculară formată din mai multe straturi, printre care stratul celulelor vizuale (fotoreceptorii). Stratul celulelor vizuale este apărat de epiteliul pigmentar, un strat de celule care conține melanină, vitamina E, substanțe carotenoide (zeaxantina, luteina) Acest strat crează un ecran fotoprotector pentru celulele vizuale.

Copiii și tinerii sunt mai expuși la efectele nocive ale UV. Cristalinul acestora poate fi traversat de radiații luminoase între 350-400 nm și astfel ajung pe retină o cantitate mai mare de radiații, inclusive UV.

Cu vârsta, cristalinul devine mai galben. La adult, cristalinul absoarbe 100% din radiațiile sub 400 nm și radiațiile UV nu ajung pe retină decât în cantitate foarte mică.

Radiațiile luminoase cuprind și radiațiile albastre, așa numitele radiații cu energie ridicată.

Lumina albastră este produsă de becuri economice, televizoare, computere, tablet, telefoane mobile care sunt din ce în ce mai des utilizate. Ea este benefică pentru om dacă este utilizată în timplul zilei dar nocivă, în special pentru retină, când este utilizată seara, înainte de culcare sau în timpul nopții.

Sub influența UV, a luminii albastre și a deficitului de anti-oxidanți și vitamina C în celulele epitelului pigmentar se declanșează un proces foto-oxidativ care lezează aceste celule și apoi lezează și fotoreceptorii. Acest proces declanșează o afecțiune a maculei (zona centrală a retinei care asigură vederea cea mai clară și precisă) și anume degenerescența maculară, în care acuitatea vizuală scade treptat și ireversibil. Acesată afecțiune este pe primul loc între cauzele scăderii vederii la persoane peste 60 de ani. UVA sunt implicate în mecanismul patogenetic al acestei boli.

Pleoapele au rolul de a proteja suprafața oculară. Pielea și structurile componente ale pleoapelor sunt delicate și pot fi afectate de expunerea la UV. Expunerea prelungită la soare poate fi cauza dezvoltării unor tumori maligne pe piele: carcinomul bazocelular, cel mai frecvent, care evoluează lent dar se poate extinde la structurile oculare, carcinomul spinocelular sau melanomul cutanat. Orice leziuni pe pielea pleoapelor inflamată sau care sangerează și care nu se vindecă cu tratament local, sau apariția unui țesut plat cu margini neregulate pe pleoape, zone de piele normală care își modifică rapid aspectul sau forma poate ridica suspiciunea unei tumori maligne. În astfel de situații este indicat consultul la medicul specialist oftalmolog și dermatolog. Melanomul intra-ocular este o tumoră malignă extrem de gravă care se manifestă prin vedere neclară, uneori se observă o pată mai închisă pe iris sau modificări ale formei pupilei.

Toate aceste afecțiuni pot fi detectate în cursul unui examen oftalmologic care include și examinarea fundului de ochi. De aceea este recomandat să facem minim un examen oftalmologic pe an.

Copii sunt mai sensibili la efectul nociv al razelor UV. Ei petrec mai mult timp în aer liber, cristalinul este mai clar și o cantitate mai mare de radiații pătrunde în ochi. Aproximativ jumătate din expunerea pentru toată viața la UV are loc până la vârsta de 18 ani.

Este bine să poarte șepci sau pălării cu boruri largi în zilele însorite pentru a reduce expunerea.

Este strict contraindicată purtarea ochelarilor de soare de proveniență necunoscută, “de tarabă” care nu au marcaj sau dacă în certificatul însoțitor nu e specificat că lentilele au filtru UV.

Lentila care este doar închisă la culoare fără să filtreze radiațiile UV determină midriază, mărirea pupilei, și astfel în ochi intră o cantitate mai mare de radiație luminosă, inclusiv UV care produce leziuni în ochiul sensibil al copilului.

Pentru a preveni aceste efecte nocive ale radiațiilor UV auspra ochilor este necesară reducerea expunerii la UV, o dietă echilibrată, bogate în substanțe anti-oxidante și aportul de suplimenți care conțin substanțe anti-oxidante atunci când procesul degenerativ al maculei s-a declanșat.

Reducerea expunerii la UV presupune evitarea expunerii directe la soare în intervalul orelor 8.00-16.00, mai ales vara, purtarea de pălării sau șepci, purtarea ochelarilor cu lentile protectoare.

Radiațiile UV nu sunt vizibile și nici nu au senzația de căldură și de aceea deci trebuie conștietizată necesitatea protecției. Așa cum ne protejăm pielea cu creme protectoare în timpul expunerii excesive la soare, este necesar purtăm lentile care filtrează radiațiile UV, fie sub forma ochelarilor de soare, fie lentile optice cu dioptrii cu protecție UV.

Ochelarii cu protecție la UV sunt necesari și pentru purtătorii de lentile de contact. Chiar dacă acestea sunt confecționate dintr-un material cu filtru la UV, ele protejază doar o arie mică din suprafața ochiului. De asemenea lentilele protectoare sunt necesare și când stăm la umbră, chiar dacă radiațiile UV sunt reduse în aceste zone; ele pot fi reflectate de suprafața clădirilor, a șoselelor.

Compania Essilor oferă o ultimă noutate în domeniul lentilelor optice cu protecție UV, lentilele Crizal Transitions. Acestea sunt create după tehnologia fotocromatică Transitions VII care oferă cea mai bună protecție UV cu un factor de protecție E-SPF de 25 (adică ochii purtătorilor de ochelari sunt de 25 de ori mai protejați cu aceste lentile decât fără ele). E-SPF include protecția totală pentru radiațiile UV transmise și reflectate

Lentilele Crizal Transitions absorb mai bine lumina ce provine din toate direcțiile fiind mai sensibile la variațiile de lumină. Cu alte cuvinte sunt mai eficiente la lumina indirectă, reflectată de clădiri și drumuri și mai închise la culoare și în zilelele călduroase. De asemenea oferă cea mai bună și durabilă claritate a vederii și se adaptează rapid condițiile de iluminare: sunt incolore în interior și colorate în aer liber. Se pot confecționa pe orice valoare de dioptrie, există și în variantele de lentiele subțiate.

Ideală pentru utilizarea în aer liber există varianta Crizal Transitions XTRActive, lentil fotocromatică care se colorează mai puternic în aer liber, moderat în mașină, prin parbriz și foarte puțin colorate în spații închise.

Ambele tipuri de lentile Crizal Transitions blochează 100% radiațiile UVA și UVB nocive, elimină zgârieturile, praful, murdăria, apa și reflexiile supărătoare.

Pentru ochelarii de soare fără dioptrii există varianta Crizal Sun UV cu E-SPT 50 +, cu 100% absorbție UV și varianta Xperio de lentile polarizante care blochează lumina polarizată orizontal și astfel elimină complet strălucirea suprafețelor din jur, oferă claritatea vederii și percepția naturala a culorilor.

Lentilele protectoare sunt recomandate la orice vârstă, atât pentru portul cotidian, pe toată durata anului. cât și în situații cu expunere evidentă: sporturi în aer liber, sporturile de iarnă, la plajă, pentru persoane care lucrează în aer liber.

Dacă protecția prin lentile este adecvată riscurile efectelor nocive ale UV scad semnificativ.

 

 

 

  1. Luminița TEODORESCU
    OFTALMIX SOP, Clinică oftalmologică
    Strabism – Oftalmologie Pediatrică – Adulți
    Str. TURTURELELOR nr 11 B, Bloc A, ap A03-04,

            BUCUREȘTI

oftalmix@oftalmix.com
www.oftalmix.ro