Tratamentul chirurgical în strabism

Se adresează formelor de strabism la care prin tratamentul ne-chirurgical nu se elimină deviația strabică și nu se obține vederea binoculară.

Operaţia pentru strabism are nu numai un scop estetic, de eliminare a deviației strabice și de realiniere a ochilor, ci şi un scop functional, mai important, de promova sau restabili vederea binoculară la copii, iar la adulți de a  elimina vederea dublă cu restaurarea vederii binoculare atunci când este posibil.

De asemenea, operația vizează reducerea modificărilor de fantă palpebrală și eliminarea poziției compensatorii a capului când aceastea există.

Când strabismul apare sub vârsta de 6 luni, operaţia este indicată sub vârsta de 1 an pentru şanse optime de recuperare a vederii binoculare.

Dacă debutul este peste această vârstă, medicul oftalmolog pediatru stabileşte dacă este necesară operaţia sau sunt suficiente metodele de tratament ne-chirurgical.

Oricum, dacă strabimul nu se rezolvă în câteva luni prin purtarea ochelarilor, se recomandă operaţia, cât mai devreme. Cu cât amânăm momentul operaţiei cu atât scad şansele de recuperare a vederii binoculare.

Tratamentul nu încheie însă cu intervenția chirurgicală.

Evolutia trebuie urmarită pâna la adolescență. Dacă nu tratam ambliopia în primele luni de viață sau amânam operația șansele de vedere binoculară scad. Dacă toate etapele de terapie sunt instituite la timp avem șanse de poziție corectă o ochilor și binocularitate cât mai aproape de normal.

Operaţia poate fi facută atât la un ochi cât şi la ambii ochi, decizia asupra felului intervenţiei se face în functie de tipul de strabism. Dacă unghiul de deviaţie este mare, poate să apară necesitatea unei a doua operaţii.

Corecția deviației strabice se face prin operații de slăbire sau de întărire a mușchilor extraoculari sau prin schimbarea direcției vectorului forței musculare (transpoziții musculare).

 

I2ntervenția NU SE EFECTUEAZĂ CU LASER-UL, se efectuează cu instrumente chirurgicale special concepute
pentru acest tip de operație.

Interventiile de strabism se fac în anestezie generală.

NU este nevoie ca pacientul operat de strabism să rămână internat peste noapte, practic pacientul se operează şi pleacă acasă în aceeaşi zi.

Operaţia de strabism la adulţi:

Tehnica operatiei este aceeaşi ca pentru copii şi se desfasoară în anestezie generală. Dacă există anumite contraindicaţii care țin de afecțiuni asociate sau dacă pacientul nu doreste anestezie generală, operaţia se poate face în anestezie loco-regională sau topică.

Anestezia

Alegerea tipului de anestezie depinde de tehnica chirurgicală care va fi utilizată, dacă se operează un ochi sau ambii, de vârsta, preferința, starea de sănătate și colaborarea pacientului și de decizia medicului anestezist.

– Anestezia generală pe mască laringiană sau intubație oro-traheală, este preferată de mulți strabologi; este obligatorie la copii.

– Anestezia locală este efectuată prin injectarea retrobulbară sau peribulbară a anestezicului sau, mai nou, anestezia topică, cu picături anestezice. Acest tip de anestezie limitează intervenţia doar la un singur ochi și este indicată doar chirurgilor experimentați în chirurgia strabismului și doar la adulți.

Anestezia topică se poate utiliza și pentru pacienții operați cu suturi ajustabile în anestezie generală. La 2-3 ore după trezirea din anestezia generală se apreciază poziția ochilor și dacă este necesar se face ajustarea musculară și sutura conjunctivei în anestezia topică.

Pregatire preoperatorie

Pacienții primesc o listă de analize înainte de intervenție (vezi anexa)

Este indicat ca analizele să fie recoltate cu 10-14 zile pre-operator. Dacă examenul bacteriologic al secreției conjunctivale și faringiene evidențiază germeni patogeni acordăm astfel timpul necesar pentru tratamentul local și general pre-operator necesar.

Pacienții primesc tot în scris informațiile pre-operatorii care conțin regulile alimentare. Pentru operații în anestezie generală sunt permise pentru copii alimente solide sau lapte cu 6 ore înaintea intervenției (chiar 7-8 ore pentru adulți) și apă sau lichide clare cu 3 ore înaintea intervenției) și reguli privind internarea în spital.

Informațiile postoperatorii cuprind reguli de reluare a alimentației și modul de adminstrare a tratamentului local și/sau general.

Pacienții sau, în cazul copiilor, părinții sau ocrotitorii legali sunt informați verbal și în scris asupra scopurilor intervenției, a momentul favorabil, a potențialelor riscuri ale intervenției sau ale amânării ei și semnează un consimțământ prin care își exprimă acordul efectuării intervenției.

Îngrijire postoperatorie

Informațiile postoperatorii sunt primite verbal și în scris cuprind reguli de reluare a alimentației și modul de administrare a tratamentului local și/sau general.

Se detaliază imediat post-operator toate regulile de igienă, evitarea frecării ochilor cu mîinile, evitarea expunerii la praf, curent, aer conditionat, eforturile fizice timp de 4 saptamani, evitarea intrării în colectivitate la mai puțin de o saptămînă postoperator.

Pacienții sau părinții sunt informați că dacă observă unul din semnele de infecție: secreție conjunctivală muco-purulentă, înroșirea și umflarea pleoapei sau febră, să anunțe medicul și să revină la control cât de repede posibil.

Pansamentul steril ocluziv se aplică doar în cazul operației pe mai mulți mușchi la un ochi, dacă există sîngerare post-operatorie, dacă pacientul pacientul pleacă din localitate sau dacă igiena pare greu de întreținut corect. Se evită pansamentul steril aplicat binocular.