Întrebări şi răspunsuri

Home / Întrebări şi răspunsuri

Iata cateva Intrebari si Raspunsuri uzuale, care te vor ajuta

Răspuns:

Sunt extrem de variaţi corespunzând multitudinii de agenţi din mediu care agresează organismul sau prezenţei altor afecţiuni:cardiace,pulmonare,diabet,etc.

Dacă prezentaţi unul din următoarele simptome înseamnă că puteţi avea o problemă oculară şi trebuie să va adresaţi medicului oftalmolog:
-ochi roşu
-senzaţie de corp străin,durere, înţepături,sau mâncărimi la nivelul ochiului
-hiperlacrimare sau dimpotrivă,senzaţie de ochi uscat
-sensibilitate la lumina(fotofobie)
-scăderea temporară sau permanentă a vederii a unuia sau ambilor ochi
-vedere dublă
-deviaţia unuia sau ambilor ochi(strabism)
-existenţa unei inflamaţii sau alergii la nivelul pleoapelor.

De asemenea,pacienţii care suferă de alte afecţiuni sau folosesc medicamente care în timp pot determina afectarea ochiului trebuie să meargă periodic la control oftalmologic.

Dintre factorii externi cei mai frecvent întâlniţi sunt:

1. Privitul îndelungat la monitorul computerului sau televizor-tulburările de vedere pot apărea în timpul sau după munca la calculator. Adiţional, pacientul mai poate prezenţa dureri de cap, senzaţie de corp străin,ochi uscat sau roşu, dureri de spate.

Dacă aceste simptome apar:
-verificaţi vederea pentru a detecta orice afecţiune ascunsă.Când este necesar:ochelari,lentile de contact.
-faceţi pauze
-verificaţi iluminarea pe monitor sau în camera
-dacă apare senzaţia de ochi uscat este recomandat să folosiţi lacrimi artificiale
-restrictionati timpul pe care copilul dumneavoastră îl petrece în mod continuu la calculator.Copiii sunt foarte adaptabili,ei frecvent ignorând problemele care apar(de ex. pot juca jocuri video ore în şir,fără pauze).Adesea,copii acceptă vederea în ceaţă dată de miopie,hipermetropie sau astigmatism considerând că toate persoanele din jur văd la fel.

2. Lumina -prea multă sau prea puţină lumina poate inhibă abilitatea de a vedea bine.Iluminarea proastă din încăpere,mai ales atunci când solicitaţi mult vederea de aproape poate duce la apariţia durerilor de cap în mijlocul sau la sfârşitul zilei.

3. Soarele -expunerea la raze UV este un factor de risc pentru apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare. Tulburările se pot instala brusc sau de-a lungul a câtorva ani. Este bine să evitaţi purtarea unor ochelari de soare de calitate îndoielnică şi alegeţi lentile cu un indice bun de absorbţie a UV.

4. Căldura, mediile uscate sau vântul pot determina apariţia ochiului uscat. Principala funcţie a lacrimilor este de a umezi ochiul şi de a-l proteja de bacterii sau iritanţi din mediul exterior,cum ar fi praful. Poate apărea vederea în ceaţă, senzaţie de mâncărime, sensibilitate la lumina. Soluţia o reprezintă instilarea de lacrimi artificiale.

5. Fumatul -substanţele conţinute în fumul de ţigară pot duce la inrosirea şi iritarea ochilor. Această este de obicei temporară şi cedează când părăsiţi zona cu fum. Studii mai recente au sugerat că fumătorii fac mai frecvent cataractă şi degenerescenţă maculară.

6. Alcoolul consumat în exces -prin deficitul de proteine şi vitamine B pe care îl generează poate duce la scăderea vederii prin afectarea nervului optic. În unele cazuri,această scădere a vederii este permanentă prin apariţia atrofiei nervului optic.

7. Praful, perii de animale, anumite cosmetice – pot produce alergii oculare.Trebuie să depistaţi şi să eliminaţi alergenul respectiv şi să urmaţi tratamentul prescris de medic.

8. Lentilele de contact -manipularea sau depozitarea lentilelor de contact în condiţii neigienice pot determina apariţia unor conjunctivite. Medicul oftalmolog va poate recomandă întreruperea portului lentilelor de contact pe durata tratamentului şi înlocuirea lor după vindecare.

9. Apa contaminată a bazinelor de înot -poate produce înroşirea ochilor şi apariţia unor secreţii oculare anormale datorită apariţiei unor conjunctivite bacteriene sau virale.Tratamentul se face cu coliruri (picături pentru ochi) recomandate de medicul oftalmolog.

DR. Irina Velcea

Răspuns:

O examinare de rutină este o parte a controlului făcut de medicul neonatolog sau pediatru pentru depistarea afecţiunilor congenitale.

Dacă există orice îngrijorare sau problema, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog.

Chiar dacă nu aveţi nici o suspiciune legată de vederea copilului dvs., el ar trebui să facă un control de rutină la 3 ani, apoi la 5 ani. Copiii de vârstă şcolară trebuie văzuţi cel puţin o dată la 2 ani de medicul oftalmolog.

DR. Irina Velcea

Răspuns:

O examinare de rutină este o parte a controlului făcut de medicul neonatolog sau pediatru pentru depistarea afecţiunilor congenitale.

Dacă există orice îngrijorare sau problema, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog.

Chiar dacă nu aveţi nici o suspiciune legată de vederea copilului dvs., el ar trebui să facă un control de rutină la 3 ani, apoi la 5 ani. Copiii de vârstă şcolară trebuie văzuţi cel puţin o dată la 2 ani de medicul oftalmolog.

Ce semne trădează un defect de vedere la copii?

(Copiii mai mici de un an)
Dacă copilul dvs. nu poate menţine un contact vizual sau dacă pare că nu vede, trebuie să consultaţi un oftalmolog. O încrucişare constantă a ochilor sau o deviaţie spre în afara unui ochi este anormală; oricum, majoritatea bebeluşilor mai încrucişează ocazional ochii în primele luni de viaţă. Bebeluşii mai mari de 3 luni pot de obicei să urmărească un obiect cu ochii pe măsură ce se deplasează în câmpul vizual. Puteţi testa asta ţinând un obiect colorat,o jucărie sau o minge, în faţă copilului până când îl vede. Apoi, încet, mişcaţi obiectul şi urmăriţi cum se mişcă ochii copilului.Fiţi atenţi să evitaţi jucăriile care fac zgomot(ar putea fi atras de sunetele emise de acestea).

Semnele de alarmă care pot apărea la orice vârstă sunt: strabismul, prezenţa unei pupile albe, roşeaţa ochiului însoţită de durere, lăcrimarea în exces, mişcarea rapidă a ochilor dintr-o parte în alta.

Probleme oculare frecvent întâlnite la copii:

Multe probleme oculare apar de la o vârstă fragedă aşa că este foarte important că îngrijirea pe care o primesc să fie adecvată. Afecţiunile netratate ale ochiului pot duce la probleme serioase, cum ar fi afectarea abilităţii de a citi, a personalităţii şi a integrării şcolare.

1.Ambliopia (ochiul leneş)-este o pierdere de vedere care trebuie descoperită şi tratată cât mai devreme, înainte de vârstă de 7 ani când devine ireversibilă. Strabismul sau un ochi care vede mai bine decât celălalt pot determina ambliopia.De aceea, chiar dacă copilul mic pare să vadă bine trebuie dus la oftalmolg pentru o examinare completă.

2.Strabismul-defineşte ochii care nu stau drept sau nu se aliniază. Apare cel mai frecvent la vârste mici din cauza unor probleme de refracţie netratate (copilul nu poartă ochelarii prescrişi) sau probleme ale musculaturii oculare. Dacă nu e tratat, poate determina apariţia ambliopiei.

3.Defecte de refracţie: hipermetropia, miopia, astigmatismul care se corectează prin purtarea ochelarilor. Mulţi copii se nasc cu hipermetropie dar unii dintre ei se vindecă odată cu alungirea globului ocular dată de creşterea organismului.

Amintiţi-va că copilul dvs. poate avea o problema oculară chiar dacă nu se plânge sau nu prezintă semne neobişnuite. Copiii cu un istoric familial de probleme oculare trebuie verificaţi devreme pentru prezenţa unor probleme similare. Medicul pediatru va realiza o evaluare a vederii, dar o examinare detaliată este făcută de medicul oftalmog.

DR. Irina Velcea

Raspuns:

Conjunctivitele sunt afecţiuni inflamatorii ale conjunctivei de cauza variabilă: bacteriană,virală,alergică.

Se prezintă sub numeroase forme clinice, de la o inflamaţie uşoară, cu manifestări discrete, până la inflamaţii foarte grave datorită complicaţiilor pe care le pot produce.

Simptomele subiective sunt: mâncărime, senzaţie de corp străin, usturime,senzaţie de arsură, uneori uşoară fotofobie. Obiectiv, se constată înroşirea ochiului prin dilatarea vaselor de sânge ale conjunctivei, secreţie conjunctivală, hiperlacrimare.

Majoritatea conjunctivitelor sunt de natură infecţioasă. Unii pacienţi fac infecţia în urma unui contact cu rude sau colegi ce prezintă conjunctivită, direct sau prin intermediul unor obiecte infectate (pernă, prosop, batista).

Alţii au contacte cu bolnavi suferinzi de infecţii ale cailor respiratorii superioare.
Foarte puţini contractează boală prin intermediul apei infectate din piscine, bazine de înot.

CONJUNCTIVITĂ BACTERIANĂ
Pacientul prezintă prurit, senzaţie de corp străin, senzaţie de înţepături sub pleoape, lăcrimare.
Obiectiv, se caracterizează prin ochi roşu care poate fi asociat cu edemul (umflarea) pleoapelor, secreţie conjunctivală mucoasă sau purulentă, lipirea pleoapelor dimineaţa, ganglioni preauriculari măriţi de volum. Vederea nu este afectată.

Tratamentul conjunctivitelor bacteriene se face cu antibiotic care se administrează local sub formă de colir sau unguent oftalmic în sacul conjunctival inferior.La recomandarea oftalmologului se poate realiza examenul secretiei conjunctivale, iar alegerea antibioticului se va face în funcţie de rezultatul antibiogramei. Nu se vor aplica comprese oculare umede sau pansament pe ochiul cu secreţie această putând antrena agravarea bolii prin stagnarea şi dezvoltarea germenilor ca într-un mediu de cultură.

CONJUNCTIVITĂ VIRALĂ
Este determinată de obicei de adenovirus. Ea poate apărea în cadrul unei infecţii respiratorii superioare, însoţită de febra dureri de cap, ganglioni preauriculari măriţi.

Bolnavul prezintă de obicei, înroşirea ambilor ochi, secreţie conjunctivală apoasă.
În unele cazuri, este afectată şi corneea, producându-se scăderea acuitătii vizuale care poate dura luni de zile. Tratamentul se face simptomatic.

CONJUNCTIVITĂ ALERGICĂ
Apare datorită unei sensibilizări anormale a conjunctivei la anumiţi factori numiţi alergeni: polen, pene, alimente, cosmetice, medicamente.

Debutul este brusc, cu senzaţie de mâncărime, înţepături, congestie conjunctivală, secreţie filamentoasă dar redusă. Pielea pleoapelor poate avea un aspect eczematos caracteristic.

Tratamentul se face cu antihistaminice, corticosteroizi. Se va caută depistarea şi eliminarea alergenului în cauză.

PREVENIREA CONJUNCTIVITELOR
Conjunctivitele fiind în general, boli contagioase, impun anumite măsuri profilactice.
Măsurile de protecţie individuală urmăresc ca secreţia infectantă să nu ajungă în contact cu ochiul sănătos; Se vor lua măsuri igienice elementare (curăţenie,spălarea mâinilor,utilizarea individuală a prosopului, pernei, cearşafului).

Pentru evitarea apariţiei conjunctivitei alergice, se recomandă evitarea alergenilor (aspirarea şi ştergerea prafului din casă, aerisirea camerelor).

DR. Irina Velcea

Răspuns:

Progresul tehnologic evident în ultimii ani a dus la uşurarea muncii de acasă şi de la birou, dar în acelaşi timp folosirea intensivă a computerului sau a ecranului TV poate fi o sarcină dificilă pentru ochii dumneavoastră. Activităţi precum lucrul la computer, cititul perioade extinse sau jocurile video practicate timp îndelungat pot determina oboseală ochilor şi vedere în ceaţă datorită “oboselii acomodaţiei”.

Iată câteva reguli simple pentru a evita apariţia acesteia:

1. Încercaţi să variaţi sarcinile de lucru astfel încât ochii să privească la distanţe diferite.Când lucraţi de aproape perioade lungi de timp pot apărea spasme care dau vedere în ceaţă şi dureri oculare.Amintiţi-va să luaţi pauze şi să priviţi la distanţă, de exemplu pe fereastră sau în celălalt capăt al încăperii.

2 .Putem spune când cineva petrece multe ore în faţă monitorului computerului -de obicei apare sindromul de ochi uscat (ochi roşii,iritaţi) prin reducerea frecvenţei clipitului. Cercetătorii au găsit că poziţia mai joasă a monitorului creşte secreţia lacrimală şi reduce senzaţia de oboseală musculară la nivelul gâtului.Medicul oftalmolog va poate prescrie lacrimi artificiale care vor creşte confortul ochilor şi ameliora senzaţia de uscăciune.De asemenea ,este bine că periodic să faceţi conştient un efort de a clipi.

3. Dormiţi suficient. Oboseala duce la tulburări de vedere. Pentru a diminua cearcănele şi roşeaţa ochilor încercaţi să adormiţi cu o ora mai devreme decât de obicei şi să beţi multe lichide.

4. Dieta este bine să fie bogată în alimente care au un conţinut mare de vitamina A (morcovi, citrice, caise, gălbenuş de ou).

5. Evitaţi excesul de alcool, soare şi încercaţi să nu fumaţi.

6. Protejaţi-va ochii de praf. Praful poate determina apariţia unor conjunctivite bacteriene sau alergice care se vor traduce prin inrosirea ochilor şi apariţia unei senzaţii de disconfort ocular (usturime, mâncărime, senzaţie de corp străin).

7. Faceţi controale oftalmologice regulate, cel puţin o dată pe an dacă purtaţi ochelari sau lentile de contact. Mici defecte de refracţie necorectate, în condiţiile unei solicitări vizuale intense, pot determina o senzaţie de disconfort, da la usturimea ochilor până la vederea în ceaţă şi dureri oculare.

DR. Irina Velcea

Aveti nevoie de mai multe informatii?